CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Jan 14, 2010

Hari-hari dewasa ini..

3 Januari lepas, ana genap 24 tahun, alhamdulillah. Dan ketika itu, ana berada di rumah. Bahagia ulangtahun kelahiran kali ini, kerana dapat bersama keluarga dan paling penting ~ benar-benar rasa gembira.

Kerana ketika 3 Januari 2009, ana menyambut ulangtahun kelahiran dalam pelbagai perasaan. Sedih. Marah. Muram. Takut. Geram. dan..segalanya. ada juga gembiranya, tika keluar ber'party' di Burger King bersama 2 teman sehidup semati. Sebenarnya ketika itu ana dalam fatrah 'di proses' dan 'memproses diri' menjadi calon pilihanraya kampus. Biasalah, emosi kurang stabil.

Maka tahun ini ana kembali merasa gembira. Pagi 3 Januari, anak sedara ana bernama Mu'adzah Fakhriah bertanya, " cik nak adiah apa? " seusia enam tahun, dia bijak dan petah bercakap. Malah ketika kami minum pagi beramai-ramai, dia minta abang ana ~ abah kesayangannya membelikan gelang kaki sebagai hadiah!

Dan tengahari itu, ketika ana mengemas buku kakaknya yang mahu ke sekolah, dia datang disertai anak-anak sedara yang lain.

Membawa sebiji kek coklat + blueberry bertulis di atasnya, sambil beratur dan menyanyikan lagu 'selamat hari jadi', ana sangat terkesima.

Tima kasih kanak-kanak wonderpetku, anak-anak sedara upin & ipinku, permata jiwa ragaku, CIK AMAT HARGAI KASIH SAYANG KALIAN.

Malamnya, ana bersama seorang sahabat pulang ke kampus. Ya, esoknya kami harus meneruskan pengajian. Sekadar pulang untuk 3 hari tentunya tidak puas namun terubat.

Hm..teringat kenangan ketika bergelar kanak-kanak. Dulu, setiap kali 3 Januari, mak bapak akan mengadakan majlis ~ kenduri meraikan ulangtahun kelahiran ana. Ala-ala majlis walimah gitu, dek disembelihnya lembu dan kambing. Namun tatkala ana meningkat dewasa menjejak kaki ke alam remaja, tiada lagi sambutan seperti itu. Ala kadar saja.

Dan yang paling mengharukan ~ mak bapak abang kak menggantikan laptop baru kerana uzurnya ASUS yang berusia 5 tahun itu. Ana kira ini hadiah hari jadi ana yang amat istimewa.

Pulang ke kampus ~ kehidupan ana diceriakan dengan hadiah-hadiah berwarna hijau! Seriously, i luv them much!

Dan..sebenarnya ana musykil. Kenapa, mostly mesej yang diterima selepas ucapan 'hepi besday' must b followed by ucapan berkaitan jodoh? haha. sangat melucukan. Sehingga ana menyoal sahabat ana apakah pada usia ini, memang ucapan itu yang dikhususkan? semoga beroleh jodoh yang baik..semoga cepat walimahnya..semoga..semoga..ameen, moga doa kalian dimaqbulkan Allah!

Dan..semalam, ana di 'prank' oleh 6 sahabat dunia akhirat ana di kediaman fellow UIA! huh. sungguhpun ana berjaya 'mencaca merbakan' plan mereka yang tersusun rapi, namun ana akui, ana amat terkejut dan menjerit sepuas hati!

Beberapa jam tertangguh dek ana sibuk dengan beberapa meeting yang amat penting untuk dihadiri. Namun mereka tabah menanti. Haha! Sehinggalah prank yang benar-benar terjadi sekitar jam 1 pagi setamatnya ana dari beberapa siri meeting.

Kek Secret Recipe, KFC dan makanan ringan lain.Sedap dan teruja! Tahniah2 :-)Sebenarnya mereka menyimpan dendam yang amat besar terhadap ana kerana biasanya ana menjadi 'ketua'. Ok la..prank ampa berjaya!

Special dedication to : ARIBAH, IZZATI, FARAHANI, EKIN, BB DAN BAYA..

antum, SAHABAT SE'AQIDAH yang amat ana kasihi..priceless!

" aku lemah tanpa kamu..ku ingin mu dampingiku..aku fahami aku bukan terbaik untuk dirimu..sampai syurga ku menunggu..sampai syurga ku cintamu.."

Sangat berterima kasih.

Juga buat mereka yang 'mengganggu' malam ana, selepas 12 am bertarikh 3 Januari, juga ucapan selepas tarikh itu sehingga ke hari ini, setiap panggilan dan mesej yang disampaikan, moga kalian mendoakan ana dengan ikhlas.

Doakan, mahu jadi yang lebih baik..solehah..ameen!

Takut dihisab atas nikmat usia yang diberikan Allah ini tidak digunakan dengan sebaik-baiknya untuk beramal. Moga teori ~ muhasabah dapat digerakkan bersama praktikal ~ amal.

Antum doakan ana ya, dikala usia meningkat dewasa, bertambah zuhudnya, wara'nya, tawaddhu'nya, ikhlas beribadat, tazkiyah nafsi. Ana memerlukan kalian sebagai advisor akhlak dan setiap part kehidupan ana.

Ana menghitung hari melayari hari-hari terakhir bersama sahabat-sahabat bergelar mahasiswi ijazah. dan..doakan kami, dikabulkan hajat menyambung pengajian.

Mahu bercerita lagi namun mengejar masa memenuhi tuntutan seorang pelajar. Ana mahu memperbaiki potensi diri! Doakan ana ya.

"Allahumma ahyini miskinan..wa amitni miskinan..wahsyurni fi zumrotil masakin.."

Doa ini memohon Allah menghidupkan kita dalam keadaan 'miskin', dimatikan juga dalam keadaan sedemikian, juga mohon dikumpulkan bersama golongan 'miskin'..

Indah bukan? kerana 'miskin' yang dimaksudkan bukanlah miskin harta, tidak beraset sehingga terpaksa berhajat kepada orang lain namun 'miskin' itu adalah tawaddhu', wara' dan zuhud.

Semoga kita kaya amal, kaya pahala. Jumpa lagi! :-)

0 comments: