CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Apr 2, 2010

keMERDEKAan hari ini..

Salam. Rasa janggal pulak untuk menaip. Rasa pelik. Seolah-olah blog ini bukan kepunyaan ana, huhu. Mungkin kerana sudah lama tidak terjenguk, layu tak tersiram. Kesian.

Maaf, kerana ana benar-benar sibuk. 8 subjek yang amat memenatkan. Meletihkan. Namun alhamdulillah, subjek yang amat memanfaatkan. Di tambah komitmen lain yang menuntut ana membahagikan fokus, maka blog terbengkalai seketika. Mungkin salah ana yang tidak bijak menilai prioriti, moga dalam pengampunan Allah. Ameen.

Rindu benar pada insan-insan yang berperanan dalam mewarnai kehidupan ana. Farah, yang bergelar cik PTD di Penang, Bb @ Husna yang baru tamat menyumbang budi di Maahad tercinta, serta Baya yang kini sibuk benar berkursus di Sungai Petani ~ miss all of u BADLY :-(

Tak dapat membayangkan juga, Bah n Tie yang akan meninggalkan ana sem ni. i dun know how to stand. I'll stay lonely. Sungguhpun Sem 3 hanya sekitar 2 bulan, tetapi ana memerlukan mereka dalam perjuangan ana!

Ekin..Chot..Nor? Samala..oo, sensitif, STOP!

Now, i'm going to tell u bout my final papers. Hm. ada yang ok, ada yang quite good. Start 18hb, its too early! Arabic 4 Specific Purposes, kendalian ustaz yang sangatla baik. Serius! Sangat best n beruntung. Tapi exam, susah jugakla, even midterm ok. Nak perkenalkan ust kesayangan ana dan my classmate pada antum, jom ~21hb, exam الاتجاهات الحديثة في التفسير . Ok jugakla. Cuma agak 'tension' sebab keluar soalan yang tumpu pada madrasah 'aqliyah. Keluar exam hall, solat, makan terus ke library. Study.

22hb, subjek yang mencipta sejarah. الجرح والتعديل. Markah midterm yang amat sedikit berbeza subjek lain. Kenapa? Ntah. Tapi yang bestnya, masa final soalan macam ok ja. So far, boleh la jawab, alhamdulillah. Natijah? Doakan ya, sangat takut, sebab carry mark paling teruk subjek ni, sem ni.

Esok tu, 23hb, subjek yang amat ana minat sem ni, dalam takhassus Hadith, مبادئ التعامل مع السنة. And i scored masa midterm, presentation n also assignment. CAM ok, tapi..i can't answer during final. I dun know why. Diz paper made me cry.

Maaf Dr. Saad Eldin Mansour Muhammad, ana hancurkan harapan. Ust ni mengajar ana subjek الجرح dan مبادئ, ustaz yang paling sopan, bak kata Dr. Mogtaba. Murah markah dan amatla baik.

Next paper, 25hb, الاعجاز القرآني. Hm. Ni subjek yang x kurang hebatnya [ of course ]. Banyak2 jenis i'jaz Quran yang dipelajari, hanya 2 yang ditanya, dan fokus ust pada Qaul bis sorfah..Tension lagi..:-(

Isnin tu, submit projek Arabic 4 Specific Purposes. 65 helai, ana usahakan demi 10 markah yang ustaz peruntukan. Serius, penat! Tapi alhamdulillah, ustaz yag kareem n raheem tu bagi 9 / 10. Laka asy-syukr!

Selasa, 30hb, turn Practical Translation. Dr. Majdi Ibrahim, dalam IKIM tu, itula my lecturer 4 diz subject! Sangat best. Cuma, 2 jam tidak cukup untuk kami menjawab 6 soalan. 3 untuk janib nazhori [ teori ] n 3 baki dari janib tathbiqi [ praktis ]. Manakan nak mengarang jawapan, nak semak kamus lagi untuk some words. Lenguh tangan! Menterjemah tidak susah tetapi tidak juga mudah :-(

Come to my last paper. Islamic Ethics. Rasa nak menjerit pun ada masa tengok soalan. 1st question : " الغيرية " و " الأنانية ". ooo, Amie..! we already discussed bout it before enter Foyer 1. Rezeki, jawab sambil senyum jugakla. Other question so far so good. Thanx Allah, thanx Dr.Ismail Mamat. Sujud syukur.

On hp, got a message from ustaz tahfiz skill.

Exam tahfiz on 2nd April. 6-8pm. Really, i shouted! Oh my God. Ingatkan lambat lagi. Nakla mengulang selancar-lancarnya. 4 me, 2 days isn't enough. Tapi..i've to face. So, jumaat lepas p la ngadap ust. With 5 questions, sambung ayat ust, n i exit d room. Alhamdulillah. MERDEKA!

Hm. Yup. Merdeka is nice. Tapi nak dapat result tu yang scary. Rabbi Yassir Wa La Tu'assir. Ana sangat mengharapkan, antum mendoakan kecemerlangan ana. Sehingga suatu hari..ana dapat memanfaatkan ilmu ana untuk kepentingan ummah. Ameen.

Need to pen off dulu la. Takut berjanji pada kalian yang sudi menjadi follower blog ini bahawa ana akan mengupdate sentiasa, namun d word yang selayaknya ana beri ~ I'LL TRY MY BEST TO GIVE YOU BETTER. biiznillah.

Terakhir dari ana, rasa ingin sekali memberitahu kalian sesuatu, sungguhpun ianya masih di peringkat cadangan. Jika dimurahkan rezeki, maka Allah akan memakbulkan doa ana untuk meneruskan pengajian di peringkat Master.

Ana hanya memerlukan doa kalian. Ana mahu memperbaiki diri. Bercita-cita membentuk generasi yang lebih baik. Membimbing masyarakat. Doakan ana ya.

Pentingnya ~ ana mahu menggapai kebahagiaan hakiki ~ REDHA ALLAH N SYURGA.

Sehingga berjumpa lagi. Kalian dalam doa ana, insyaAllah. Semoga bersama kasih sayang Allah, sentiasa :-)

0 comments: