CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Oct 30, 2010

CONVOCATION IIUM : 3rd OCT 2010



سلام الله عليكم

Kali ini rasa tidak mahu menulis cerita dengan patah perkataan. Tapi lebih merancang untuk memenuhi tajuk di atas dengan beberapa keping gambar.

Biar gambar-gambar tersebut yang menjadi 'lisan' ana untuk kali ini. Lagipun, tak banyak benda untuk dititipkan. [ ye ke? ]

Sesungguhnya, hari yang ana kira BESAR itu adalah kerana berkongsi perasaan gembira, bangga dan terharu dengan ramai orang, terutamanya mak bapak, mak ayah sahabat-sahabat terbaik, sahabat-sahabat tercinta serta semua yang pernah menambah pelbagai perisa dalam perjuangan ana.

Ia bukan hari untuk bermegah dengan pakaian, apatah lagi dengan kebijaksanaan melalui keputusan. Kerana, ada juga golongan bijak pandai membuat ibunya koma, terlantar di hospital gara-gara tumbukan 'lelaki'nya. Ada yang grad dengan keputusan cemerlang melayan bapanya seperti kucing kurap. Dan ada antara mereka yang berkedudukan tinggi dan berkehidupan mewah jadi anak yang lupa daratan [ نعوذ بالله من ذلك ].

Jadi, kebijaksanaan bukanlah penanda aras bahawa dia orang yang benar-benar CEMERLANG. bukankah begitu?! [ stoppp Noni! ]

Alhamdulillah, walaupun tidak cemerlang tetapi masih percaya keputusan ini sesuai dengan usaha yang tidak seberapa. Sekurang-kurangnya mak bapak juga mampu berbangga, dan ternyata orang kampung juga boleh dapat a very good education and being an educated. Hihi. Usaha lagi Noni, cayyok!

Ok. Lets see d pics together la, hihi =)


Melambai sahabat yang menjadi photographer ~ whereisme. Sedang berjalan untuk memasuki dewan. Panik setelah motaboard jatuh beberapa kali sebelum benar-benar lekat di kepala!


BACHELOR OF HUMAN SCIENCES ( ARABIC LANGUAGE AND LITERATURE )( HONOURS )
: NORAINI MAT DIN


Saat yang sama, ketika ana di dalam CAC ( dewan utama UIA, Gombak ) menerima ijazah, abang & kakak ipar sahabat ana merakamkan gambar ini dari skrin yang di paparkan di Main Audi ( menonton video secara lintas lansung! )Terima kasih K.Pinaz & A.Ashraf =)


Keluar dari CAC, tangan mak di cium. Pasti mak juga membalasnya di pipi! Terima kasih, mak.


Tak ketinggalan bapak yang menjadi ketua disiplin ana. Terima kasih, bapak.


Disambut juga oleh dua anak saudara yang berada di KL ketika itu, Mohd Syafiq Farhan ( Pit, 23 ) & Atiqah Farhana ( Anje, 16 )dengan sejambak bunga rose hidup berwarna pink..dan bear yang cute! Thanx, i like ~ Juga, teman baik Pit yang juga junior sekolah rendah ana, Abd Rahman Syafiq yang turut serta memeriahkan hari kegembiraan itu.

Upss, bukan mak bapak & anak-anak saudara ja yang datang [ menyedihkan sebenarnya apabila kakak-kakak & abang-abang tak dapat join, huhu ]tapi ana mampu senyum hingga ke telinga apabila turut berkumpul bersama keluarga sahabat-sahabat baik ana.


Mak jumpa 'geng' ~ mak sweetheart ana, Farahani


Ni momen yang paling best outside the hall ~ gathering 3 families and our respected Deputy Director A&R, Dr. Shamsul Jamili.

Ustaz yang pernah menjadi guru dalam kelas juga penasihat & pemberi motivasi di luar kelas. Ustaz yang mahu turun padang memberi ucapan tahniah kepada ana dan sahabat-sahabat serta bertemu mata bersama family. Terima kasih, ustaz.


Sempat juga menerima sekuntum mawar merah daripada adik kembar ana, Azizah & Azizan. TQ adik2 k.noni!

Bersurai. Sekarang, aktiviti bergambar bersama famili masing-masing. Yeah!


Mak - CeQ - Bapak


Anak manja mak! Hihi. Luv u mak, sangaaat!


Anak bapak ~ 95 % fizikal & sikap menyerupai bapak, hihi. Luv u bapak, amaaat!


Bersama mak ayah Siti Nurbaya ~ luv m.cik & p.cik!


Zatil Arifah, Vice President 3 SRC 0910 turut memberi pelukan tahniah, thanx yang!

Itulah kenangan manis di waktu pagi. Jam 2 petang, mak bapak serta anak-anak saudara pulang. Mak & bapak sudah penat, ya, mana pernah dalam sejarah bergambar banyak2! Dengan aksi yang pelbagai, letih mak bapak melayan si bongsu ini. Segera pulang untuk berehat di Shah Alam sebelum pulang ke Kedah pada malam yang sama. TQ Air Asia! Tolong bawa flight dengan sopan, ya encik pilot!

Jam tepat 5 petang, upss, kami [ ana - Farah - Bah - Baya ] ada temujanji! Dengan Miss Anis, si teman photographer kami yang sporting. Hehe. Apalagi, kami pun mula menyusun plan, 1st...ke..river side!


Tengok apa tu? Ada resit ja kat dalam tu cik kak, haha


Husband & Wife ~ lamaran kali ke.....erkk. ntah!


Next ~ in front of Azman Hashim's Complex, with Farahani my loyal girlfren ~


My best best friends : EVER! Rabi'atul Aribah & Siti Nurbaya. Malangnya, hari itu kami tak lengkap berempat. Nurul Izzatie : gambar ini dedikasi buatmu yang jauh di bumi anbiya'. Semoga terus tabah!


Bersama Bb [ panggilan ana untuk Husna ] & husbandnya yang juga Along Adik Beradik 10 ana [ AB 10 ], Sofiyussalam


Pilih mana yang antum suka!


Garden CAC, bersesak-sesak dengan students LAW yang baru keluar dewan ~ sesi petang


Sesi yang memerlukan praktis, penat baling motaboard! Asyik x jadi ja, haha


Ni besfren pertama di Maahad, kenal dari form 1 terus 'berchenta'!


Dari garden depan CAC, berpindah ke..tangga besar. Antum akan nampak tangga ini sebaik sahaja masuk ke UIAM Gombak. Silala datang =)


Masuk dalam bangunan pulak. Penat nak tunjuk gigi, now we are showing you our robe & motaboard ~


Move to centre, besides SHAS Mosque ~ poyo kan? haha


Owh, i really like dis pic ~ itam putih. Kami di atas [ level 2 ] & anis dari bawah. Bah got jealous tapi apa nak buat, u talk & walk here and there!


Keesokan harinya, 4 Oktober. Jalan-jalan melihat kemeriahan pesta konvokesyen UIAM yang ke 26. Toing! Dapat hadiah & bunga lagi dari adik-adik, thanx!

Yup, begitulah ceritanya.

CORETAN ISTIMEWA :

1 - Sehari sebelum ke KL [ 1 Oktober ], ana sempat 'meraikan' permintaan abang kakak yang tidak berpeluang hadir ke hari konvokesyen ana untuk merakamkan beberapa keping gambar kenangan di rumah. Hasilnya....


with my sister, Normala and her children : Nur Izzati Syaimaa', Mohd Ghazali Iqbal, Nur Izzah Syamimi & Nur Izzatul Husna [ bro-in-law : Anuar Abd Rahman x dpt join ]


My respected brother ~ Muhammad Radhi and his family : K.Adabiah, Majdah Fakhriah, Nu'man Basyir, Mu'adzah Fakhriah & Mawaddah Fakhriah


Mohd Ghazali Iqbal is trying the motaboard. I hope he is aiming and feeling 'something' when wearing it. He is gud but quite lazy. Ish2!

2 - Abang sulung [ Muhammad Noor, 47 ] tak dapat hadir kerana terpaksa bekerja pun begitu menghantar sms yang telah membuatkan ana menangis di hari itu! Kakak ipar yang terpaksa menjaga anak kedua mereka, Mohd Nasrul Farhan, 18 yang kurang sihat membuat kek batik kegemaran ana sempena my graduation! How sweet ~ Terima kasih Abg Noq & K.Mah.

3 - Abang kedua [ Muhammad Radhi, 45 ] memudahkan perjalanan kami dengan 'bantuan' Air Asia, pergi & balik. Disebabkan malam kepulangan bapak & mak pada 3 Oktober, Abg D ada game di Alor Star, jadi K.Adabiah amik mak bapak di airport. Terima kasih Abg D & Kak.

4 - Kak Noma [ Normala, 43 ]& abang ipar juga berbuat amal yang bukan calang-calang. Rahsia! Hihi. Terima kasih K.Noma & abang.

5 - Abg Bai [ Muhammad Nazar, 40 ] juga pada asalnya beria benar mahu ke KL memandu ALZA barunya namun kondisi kesihatan kakak ipar yang kurang baik membuatkan abg bai terpaksa membatalkan perancangannya itu. Terus, jutaan kali pesanan dihantar agak semua gambar di tag di dalam facebook! Haha

6 - Kami lima beradik. Abang kak tak seorang pun melanjutkan pelajaran selepas peperiksaan SPM. Justeru sebagai orang pertama dan terakhir dalam 5 beradik yang berjaya ke menara gading, ana sentiasa diberi motivasi dan harapan menggunung untuk fokus dalam pelajaran.

7 - Mak bapak tidak menghadiahkan 'bunga' konvo seperti adat meraikan graduan. Marah? Sedih? Tidak, tentu sekali. Ini pengalaman pertama mak bapak menjadi tetamu majlis konvokesyen. Pasti kaget dan tidak tahu apa yang harus di buat. Kan? Kehadiran mereka sudah cukup membuatkan hati ana 'terbang'.

8 - Mendapat banyak bunga & hadiah sempena hari graduasi. Terima kasih kepada semua, tak mampu menulis satu persatu. Tapi..hadiah paling best adalah sebuah buku terjemahan bertajuk : FIQH KERAHSIAAN WANITA tulisan asal : DR. SAADUDIN MUS'AD HILALI.

9 - Pulang seminggu selepas konvo [ kerana menghabiskan masa bersama sahabat-sahabat di KL ] bersama gambar-gambar konvo. Terus bapak membeli frame, memasukkan gambar menerima skrol di dalamnya dan di gantung dengan segera! Bapak sangat gembira dan sentiasa berpesan kepada cucu-cucu : " tengok cik. kena pulun ngaji macam cik. nanti jadi macam cik. " SEDIH. TERHARU.

10 - Bapak sekarang berkira-kira di mana mahu menggantungkan gambar ana menerima skrol apabila tamat MASTER & PHD! Semoga Allah memanjangkan usia bapak dan mak, ameen.

Semoga Allah memberkati kehidupan abang kakak yang banyak berkorban dan membantu.

Semoga Allah memudahkan segala urusan sahabat-sahabat yang sentiasa bersama ana di waktu susah dan senang.

Semoga Allah menyayangi adik-adik yang sentiasa menyayangi k.noni.

Terima kasih..Doakan pengajian ana untuk peringkat seterusnya ya!

3 comments:

Shariffah@Epa said...

bestnye grad.. congrats sis!~ ;)

Nor Farahani Saad said...

I really like this post!!!...;)

Nony Imtiyaz said...

Epa : alhamdulillah, trima kasih ya =)

Farah : like d post bcause of ur photos were there? haha