CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Jun 24, 2009

ANA YANG MERINDUI SAINA'

Salamullahu ‘alaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Usai dari imtihan nihaie yang menuntut daya juang yang tinggi. ALHAMDULILLAH. Apabila jari jemari sudah damai dari lenguhnya menulis menggunakan dakwat, maka kini sibuk pula jari-jemari ini mahu menaip entry terbaru demi mengisi ruang maya ini. Ooo.

Terima kasih bagi yang sentiasa mengingatkan ana bahawa kini ana sudah memiliki blog tersendiri.

Rasanya masih belum bersedia untuk cuba masuk ke gelanggang politik. Mungkin nanti tapi bukan sekarang. Mungkin lebih berminat untuk bersifat ‘tarbawi’. Cewah! Cantik dan menarik. Tunggu..kita akan bincangkan kemudian. Entry terdahulu telah menyelongkar kehidupan sepasang warga emas, bagaimana kedua permata itu menyusun hidup si bongsu. CINTA 3 SEGI. Selamat hari ibu, mak. Selamat hari bapa, bapak. Hanya Allah tahu imbalan selayaknya. AMEEN.

Ramai yang berkata, " ayat2 cinta kat blog? Jiwangnya.." Bila ana katakan, " Lagu ini mengingatkan ana pada Mesir. " Ada pulak yang membalas, " Mesir ka orang Mesir? " Terus bagaimana mampu ana buktikan?

Ayat2 cinta meruntun hati ana. Benar2 meruntun. Sedih dan kecewa apabila terpaksa pulang segera ke Malaysia demi menghabiskan baki pengajian di UIA. Mesir terlalu indah. Bumi yang terlalu banyak khazanah. Allah merakamkan dalam suroh Al-Baqarah ayat 61 : “ Pergilah kamu ke suatu kota, pastilah kamu memperoleh apa yang kamu minta
( Kota : tafsiran makna bagi lafaz MISRON )

Bila menyebut nama Negara Nabi Musa ini, jiwa ana terus terpaut pada Perlembahan Nil. Terbayang kenangan naik bot menyusuri sungai Nil di waktu senja dengan 4 sahabat ana yang lain. Cantik.

Bila mengenangkan nikmat yang di beri Allah sepanjang April – November 2008, nafas2 yang disedut sepanjang kehidupan bergelar ‘ Misriyah ‘ sungguhpun seketika, terus mahu sujud syukur dek terlalu teruja dan amat berterima kasih. ALLAHUMMA LAKA SAJADTU. Haza min fadhli Robbi.

Kenapa Mesir? Mungkin kerana Al-Azhar yang sentiasa terlafaz dibibir. Mahu capai degree di sana. Tapi tak kesampaian. Mak bapak tidak mahu ana jauh dari mereka. Mungkin juga kerana terkesan dengan buku " Hari-hariku " karangan Asy-Syahidah Zainab Al-Ghazali. Tidak mustahil juga kerana ana tergolong dikalangan mereka yang menelaah kitab-kitab Asy-Syahid Hassan Al-Banna serta pimpinan Ikhwan yang lain. SUBHANALLAH.

Namun apa yang lebih menyumbang ialah sebahagian besar tenaga2 pengajar Maktab Mahmud merupakan graduan Universiti Al-Azhar. Maka dari cerita dan lisan mereka jadi impian ana. Dari khibroh mereka menjadi raja’ ana. Tulus. Ana menyintai ardhul kinanah sejak tingkatan dua.

Pada hemat ana, Mesir bukanlah negara mewah seperti Malaysia. Sederhana. Masih perlukan pembangunan. Masih dambakan kemajuan. Mesir amat biasa jika dibandingkan dengan Malaysia. Tapi, banyak perkara yang luarbiasa yang buat ana jatuh cinta padanya. Ilmu Allah yang ‘bersepah-sepah’ di mana-mana. Sifirnya mudah, rajin atau malas 2 gain it. Simple thing dat we need to realize, is..ilmu tak datang bergolek. Kita kena kejar.

Malizia helwa walakinna Misro ahla! Tak segan pun ana ungkapkan statement ni. Malah ana bangga menyatakannya berdasarkan pengamatan ana. Kenapa ya? Bagi ana, Mesir mengamalkan konsep negara kebajikan. Mungkin PAS boleh jadikan Mesir sebagai kajian nanti. One thing yang yusyawwiquni / mulfit linnazor ( attractive ) bila di kiri kanan jalan tersedianya ‘ water cooler’. Go n see! Semoga Mesir menjadi negara “ baldatun thoyyibatun wa rabbun ghofur

Percaya atau tidak jika ana katakan, biah menguasai jiwa dan minda ana untuk terus kekal di sana. Antum boleh lihat muslim / ah membaca Al-Quran di mana-mana. Berzikir beserta tasbih di tangan. Tidak hanya si tua malah muda remaja terlatih begitu. Apa lagi yang membahagiakan sebuah negara melainkan punya ahli yang berakhlak begitu? Islam terzahir sebaik2 zahir. Islam terpelihara sebaik-baik peliharaan. Ini bicara tentang rakyat. Penduduk.

Jangan bangkitkan isu kerajaan Mesir yang kejam terhadap Filasthin. Itu pimpinan. Itu kerajaan. Mereka yang zalim. Mereka yang mencemar ‘ izzah ‘ Mesir.

Selain itu, perhatikan sekeliling antum jika berpeluang ke sana. Bangunan kiri kanan terhias dengan ukiran ayat-ayat suci Al-Quran, hadith mahupun bait doa. Sejuk mata memandang. Itu belum kira sticker-sticker beragenda dakwah tertampal di bahu bas, teksi juga kenderaan awam lain. ‘Ajeeb! Bergenang air mata ketika suatu hari dari hari-hari ana di sana, melihat cleaners @ workers pasaraya menyelesaikan tugasan mereka sambil bibir laju mengalunkan kalam-kalam Allah selari dengan kaset yang terpasang. Siapa mereka? Mereka cleaners yang juga huffaz. Mereka workers yang juga hamlatul Quran. Kita? Kami? Ana?

Beginilah ana simpulkan secara mudah. Kehidupan dunia mereka adalah kehidupan akhirat mereka. Ada sendi-sendi zuhud. Ada norma-norma cinta agama. Apatah lagi kehidupan untuk akhirat mereka. Beza, ana rasa. Beza dengan sejumlah manusia yang mengasingkan antara dunia dan akhirat. Kerana ada di antara kita yang berkata, “ dunia..dunia laa..”

Satu benda yang ana istiqomah, DOA. Ana x pernah ketepikan niat dan doa ana untuk jejak Mesir. Even ana tahu susah tapi tidak mustahil. Dan hari ini, ana telah pun menang dari kawalan keluarga. Ana jumpa Fahri ana, Mesir. Ana rasa cinta ana berbalas. Selama 6 bulan 4 hari di sana, kehidupan ana aman. Tenang. Jarang rasa susah. Ahli bayt dan sahabat handai yang mengambil berat. Study ok. Ekonomi kukuh. Kesihatan baik. Pemakanan bagus. Everything runs smoothly!

Ana beruntung kerana telah berjaya mempraktiskan teori tawassul yang pernah dipelajari. Tawassul di Maqam Imam Syafi’e. Maqam wali-wali selainnya. Di beri ruang menziarah qal’ah ( kubu ) Salahuddin Al-Ayyubi. I tell you, kagum dengan percaturan siyasah panglima Islam itu!

Sempat juga merasai perit jerih Nabi Musa ketika naik turun Thur Saina’ demi memenuhi tuntutan munajat seorang hamba. Gambaran lembu Samiriyy. Melawat perkampungan Nabi Yusuf dan kincir air yang mengairi pertanian ketika itu. Tidak rugi juga membelanjakan sedikit duit ke Iskandariah. Biru airnya memukau!

Itu belum kira apabila ana memaksa sahabat2 ana memberhentikan kereta di tepi jalan, mahu bergambar dalam kebun bunga matahari yang segar dan mekar! Ana berkesempatan juga berposing dan naik unta depan Spinx dan pyramid.

Penting dan terpenting – apabila ana dibawa sahabat ana, Zatil ke Masjid Azhar, talaqqi setiap kali ada kelapangan. Yana juga tidak kedekut masa melayan karenah ana yang kepingin benar ke institusi pengajian terulung di dunia ~ Al-Azhar. Terima kasih sahabat.

Di sana, ana dapat sahabat yang banyaknya tak terkira. Keluarga yang menceriakan. Budi dan pertolongan yang tak terbalas dengan wang ringgit sungguhpun jika ana berharta suatu hari nanti. Sambutan Ramadhan dan Syawal yang membahagiakan.

Bersama ahli bayt.. di rumah Perlis, Rumah Kedah. The best caterer in d world, Ittihad Group. Mursyid ana dalam Al-Muttaqin serta sahabat sokongan. Murabbi juga teman sekuliah ana di Madrasah Wasotiah. Juga kepada setiap jiwa yang menerima kehadiran ana untuk tempoh yang tidak dirancang itu.

Terima kasih asatizati di Nile Centre. Jika ana cemerlang nanti, kalian antara guru-guru yang mem’polish’ potensi ana. Terima kasih shaikhi al-‘aziz, Sheikh Musa. Ana diberi sanad Quran dengan pengawasan yang terbaik.

ASYKURUKUM SYUKRON JAZILAN. Dedikasi buat mereka yang menemani kedewasaan ana di sana – Kalian dalam doa dan ingatan ana.

Apresiasi buatmu, Mesir ~ TERIMA KASIH kerana melayan ana dengan baik.

ALLAHUMMA LAKAL HAMDU ~ ALLAHUMMAJ ‘ALNI SYAKURO.

Mekah sudah, Madinah sudah, Iran sudah, Mesir sudah. Alhamdulillah. Jeddah seketika, lain-lain belum lagi. Jika dengan perjalanan ini membolehkan kita menguasai bahasa syurga dengan baik, kenapa tidak saja ana malah antum berdoa moga dimurahkan rezeki dan berpeluang mengembara begitu, kan?

Ayuh. Kita hamba yang amat beruntung. Berdoa tidak perlukan tiket. Tidak perlukan bayaran. Sekadar ikhlas dan istiqomah. AMEEN.

Dahulu, ana cuma pendengar yang baik tentang Mesir. Ana hanya pembaca novel ayat-ayat cinta. Ana sekadar teruja dan cemburu pada mereka yang boleh ke sana.
Tapi sekarang, ana boleh berkongsi ceritera. Masih sedih kerana tidak dapat tinggal lama di sana namun kurang kecewanya dari dulu.

Biarpun tidak bergelar Azhariah, namun badge “ Al-Azhar” yang tersangkut di beg sudah cukup mengingatkan ana. Segala material yang ana dapat dari sana akan tetap tersimpan rapi dan terjaga dengan teliti.

Mak, bapak, abang-abang dan kakak-kakak..TERIMA KASIH yang tidak terhingga.

Kadang-kadang, ana meratapi perpisahan ana dengan ardhul fitan ini ibarat ratapan Abu Thoyyib Ar-Rindi atas kejatuhan Andalus di tangan Asbania selepas peperangan.

فتبكي الحنيفية البيضاء من آسف * كما بكاء لفراق الإلف هيمان


Dalam syair ini, penyair mengumpamakan Islam sebagai seorang individu yang menangisi nasib kerana terpaksa berpisah dengan kekasih hati. Begitulah Islam menangisi kejatuhan Andalus kerana dengan kejatuhan itu maka terkorbanlah kepimpinan kerajaan Islam.

Sebelum memasuki pintu pesawat Egypt Air pada 1 November lepas, ana tenang melempar pandangan ke belakang..melihat bumi dan langit yang terbentang luas lantas berbisik dengan tekad : " Mesir, ana akan datang kembali..PASTI !" Ameen.

Kerana kepulangan mahu berbakti pada ibu bapa yang asyik menanti, moga syurga ganjaran Ilahi..

ANA YANG MERINDUI SAINA’..

Jun 19, 2009

Di ambang imtihan nihaie ~ final exam SEM 3

Salam imtihan.

Ana yakin dan pasti, mahasiswa UIA sudah tidak sempat memandang kiri dan kanan. Hoho. Medan UIA akan menyaksikan pertumpahan idea di Cultural Activity Centre ( CAC ) dan sekitarnya, seperti mengalirnya Sungai Nil di Mesir.. Laju. dan mungkin ada traffic jam dalam otak ketika mengulang hafalan. Wal'iyazubillah!

Ana sendiri ketika menulis entry ini sebenarnya tengah berehat. Bersama ana, empat sahabat yang kononnya mahu release tension. Berhenti seketika sebelum muka surat seterusnya diselak. Ya turo, so many pages 2 b discussed!

Esok ( 20 hb 6 ), jam 2 pm ana akan kembali ke CAC bersama yang lain untuk menduduki paper Arabic 4 Academic Purposes ( AAP ). AAP adalah subjek umum, yang harus diambil, tidak hanya bagi pelajar kuliyyah Bahasa Arab. Pagi tadi dah exam TQ 3000, subjek Tahfiz. Alhamdulillah 'ala kulli haal.

Lizalik, xda masa sangat nak update blog in dis short time. Inipun sekadar notis. Asifah. InsyaAllah, apabila segala-galanya selesai, ana akan bawa angin perubahan. Ehem2..

Anyway, thanx to where, org yg initiate blog ana. sahabat2 SRC, sahabat2 sekeliling, farah n baya yg tlong jaga my blog, terharu! 4 those who always support perjalanan gerak kerja dlm SRC, concern my study, help me 4 some matters, everything la..tlong ajar, tlong kritik, tlong mnolong..SYUKRON.

Kepada semua sahabat2 yang akan berperang, ingat balik sirah as-sabiqin. Bagaimana bersikap 'demand'nya Sultan Muhammad Al-Fateh ketika mahu memilih seorang jundi di antara jund yang bersama beliau untuk mengimami solat. Bukan calang-calang miqyas / measurement yang dipacakkan.

Apabila disoal, siapa yang pernah meninggalkan solat fardhu? Tiada yang duduk, bermakna tiada diantara mereka yang mengabaikan kewajipan tersebut.

Apabila ditanya, siapa antara mereka yang pernah meninggalkan solat sunat rawatib, maka ada yang duduk.

Kemudian, apabila dilontarkan persoalan berkenaan siapa yang pernah meninggalkan solat sunat tahajjud, kuantiti jentera Islam yang duduk bertambah, kecuali beliau sendiri yang masih berdiri- Sultan Muhammad Al-Fateh..SUBHANALLAH.

Justeru, bagaimana keputusannya?

Tiada lagi yang layak menjadi imam pada hari pembukaan Kota Konstantinopel ( Istanbul )melainkan beliau sendiri.

Amalan ruhiyyah sebagai tulang belakang kehidupan. Perjalanan ke hadapan. Kecemerlangan. Keizzahan. Keamanan dunia akhirat.

Apabila kita 'menjaga' Allah, tentu sekali Allah menjaga kita. THIQAHLAH!

Ayuh, bangunkan malam kita. di sepertiga lail. Bina pagi kita dengan dhuha.
" Allahumma inna nasaluka khairo haza yaum, wa khairo ma ba'dahu, wa na'uzubika min syarrihi wa syarrima ba'dahu ". AMEEN.

Pembaca sekalian, mohon doakan ana dan sahabat2 yang bakal mencorakkan ketamadunan! AMEEN. berjumpa lagi, biiznillah.

Hazzun Sa'iid / Good Luck kepada yang ada exam :-)

Jun 16, 2009

CINTA 3 SEGI

Pelbagai topik yang ana pertimbangkan sebelum mula menulis. Mahu saja mengulas gerak kerja SRC sekarang. Mahu juga menyentuh soal semasa. Teringin mengutarakan isu politik. Rasa mahu juga mendedahkan keindahan bahasa syurga kepada semua. Akhirnya, untuk kali ini, biar dulu ia nampak seperti sebuah diariJ

Bertunjangkan ayat 23-24 suroh Al-Isra’ yang sentiasa dilagukan bapak tika mengimami solat jemaah kami di rumah, ana mahu berkongsi sesuatu.

23. Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya Engkau tidak menyembah melainkan kepadanya semata-mata, dan hendaklah Engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua Dalam jagaan dan peliharaanMu, maka janganlah Engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan “Ha”, dan janganlah Engkau menengking menyergah mereka, tetapi Katakanlah kepada mereka perkataan Yang mulia (yang bersopan santun).

24. Dan hendaklah Engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah (untuk mereka, Dengan berkata): “Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil.”

Itulah uslub da’wah bil haal yang bapak gunakan.

Mungkin kerana bapak tidak pandai baca kitab. Bapak tidak mahir berbahasa arab. Bapak bukan pelajar Maktab Mahmud sekadar bijak dalam kira-kira ( matematik di zaman bapak ) Dalam bahasa mudah, bukan orang terpelajar.

Tapi bapak boleh mengaji. Membaca Quran. Bapak cuba menghafal ayat2 suci dari kitab terulung itu. Alhamdulillah, bapak ke masjid dan ke tapak ceramah. Mendengar kuliah agama. Mungkin dari situ bapak tahu, bapak tidak boleh melawan kata arwah tok dan wan dan tentu sekali bapak berharap agar ana juga patuh kata2 bapak. Adil.

Maka, apabila bapak hanya seorang pesara Risda, apa lagi yang mampu bapak buat? Bapak pesan taat mak bapak dalam solat. Bapak yakin ana faham tuntutan ayat itu. Dan apa yang ana sedar – bapak selalu ulang ayat itu jika ana antara ma’mum bapak. Ringkas. Bapak mahu ana jadi anak mithali.

Kerana bapak yang menjadi ketua keluarga, maka ana dahulukan bapak. Tetapi hakikatnya, Nabi menuntut ibu harus diawlakan dalam sebuah hadith. Tentu ana mengutamakan mak malah ana lebih rapat dengan mak berbanding bapak. Cuma, politik ana mudah. Ada urusan yang sesuai dibawa kepada mak, maka mak menjadi orang pertama yang akan dirujuk. Kadangkala, ana hubungi handphone Motorola bapak dulu. Demokrasi tu.

Mak pula, beza. Mak sangat rajin melayan ana. Hatta di depan tv, mak kupaskan buah. Mak buatkan air. Bukan soal manja tapi soal mak mahu hati ana tersentuh. Mak mahu ana lihat betapa mak memberi kasih sayang dalam setiap nafas mak pada si bongsu ini. Mak pendengar yang baik. Mak ameenkan setiap kali kami berbual tentang cita-cita ana. Setiap gurauan mak, mak akan selitkan doa. “ yala anak solehah mak..” “ baiklah anak mithali mak..”

Izan, noni..tidak cukupkah segala yang diperolehi?

Susah sangatkah untuk menjadi anak solehah idaman mak dan bapak?

Terima kasih mak, atas titisan susu yang membesarkan anak ini. Terima kasih bapak, setiap peluh bapak dari dulu sehingga sekarang mengerjakan sawah pasti dihisab Malaikat Raqib.

Cuma, khuatir. Sungguhpun selalunya yang dihajati, dipenuhi namun adakalanya ada peraturan yang mengganggu keremajaan. Na’uzubillah. Janganlah noni, janganlah melawan. Hatta dengan perkataan “ uh “

Risau. Kerana anggota badan kelak melaporkan penderhakaan anak ini pada hari hisab.

Kerana derhaka ibu bapa, antara 4 dosa besar.

Kerana menangisnya ibu bapa adalah sebahagian daripada derhaka.

Kerana murka Allah bergantung pada murka kedua ibu bapa.

Segalanya derhaka, jika mak dan bapak terasa….

Sememangnya mak dan bapak menjadi keutamaan. Sungguhpun cita-cita mahu terus sambung belajar setamatnya ijazah nanti, tapi bapak seolah2 mahu lihat perkembangan hidup ana sebelum menutup mata. Sungguhpun sedih tapi ana mengerti. Mungkin bapak mahu ana bersamanya. Mak mahu ana belajar bekerja sambil diawasi mereka. Mak dan bapak mahu ana belajar bersedia menghadapi kehilangan mereka kerana kini mereka menjalani sisa-sisa kehidupan sebagai warga tua. Mereka tentunya mahu ana membelanjakan juga usia yang masih berbaki bersama-sama.

Yang pasti, Allah sudah tunaikan hajat ana yang kepingin benar mahu jejak kaki ke ardhul kinanah. 6 bulan 4 hari di sana, tentu sekali satu penyeksaan bagi mak dan bapak yang tidak dapat menjalani ibadah puasa dan menyambut Syawal bersama anak yang selalu ditatang.

Kalau bukan dengan izin-Nya yang melembutkan hati mak bapak tentu ana masih menyimpan dan terus menyubur cemburu pada teman-teman di bumi Nabi Musa.

Ana sentiasa doakan agar Allah memberi peluang untuk ana memimpin tangan mak dan bapak bercuti di Indonesia. Ana akan pastikan selagi ana mampu berusaha, ana sendiri akan bawa mak bapak ke sana. Sebagaimana Allah telah menghadiahkan ruang pada mereka menunaikan haji 2 kali, ana mohon ada jua ruang sebegitu tertunai.

Cepat noni! Lawan pahala yang dah berguni-guni dihimpun abang-abang dan kakak-kakak!

Alhamdulillah, mak bapak, abang dan kakak pernah membawa ana menunaikan umrah dan ziarah negara Iran sebagai hadiah atas kecemerlangan UPSR..

Mak bapak abang kakak juga pernah menghadiahkan kehidupan sebagai Misriyah pada tahun lepas..

Mak bapak hadiahkan motosikal sebagai pemudah cara untuk bergerak dalam bulatan sistem satu hala di kampus Gombak.

Justeru tidak bolehkah ana hadiahkan sekurang-kurangnya 5 kali doa dalam solat fardhu? Bagaimana antum?

Mak bapak, tunggu hadiah berbentuk material dari ceq ~ kita terbang ke Indonesia ~ seperti impian mak bapak.

Rasulullah dalam sebuah hadith menyebut, “ Siapa cium kedua-dua mata ibunya akan terhindar dari seksa api neraka ”

Dan dalam hadith lain, baginda bersabda, “ Seorang anak yang memandang muka ibu bapa pun satu ibadat ”

Nak cium, nak peluk, nak tengok tentu susah. Fokus kalam bagi mereka yang jauh. Justeru, cuba bawa gambar mak bapak ke mana-mana. Mungkin juga tampal gambar mereka di meja study.

Semangat baru. Harapan baru. Azam baru. Setiap hari.

Ana telah, sedang dan akan buat..SENTIASA. antum, jika belum, bila lagi?

“ Ayah dan ibu..ayah dan ibu..itulah permulaan kami..dapat melihat bulan dan matahari..”

Inilah cinta tiga segi ana. Mak, bapak dan ana..KAMI SALING MENCINTAI..itu, ana pasti.

Jun 13, 2009

AHLAIN LIZZUWAR WAQRAUU YA QURRO

Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarokatuh n Salam Sejahtera. Allahummarzuqna hubbak, wa hubba man yuhibbuk, wa hubba kulli ‘amalin yuqarribuna ilaik, waj’al hubbaka ahabba ilaina.

Moga IMAN ana n sahabat2 pembaca ketika menelaah blog ini dalam keadaan SIHAT. Ameen.

Bagi ana, masih terlalu awal untuk ana juga mempunyai blog seperti orang lain. Tapi bagi orang lain, ana sudah jauh ketinggalan. Ooo. Memang sudah lama punya niat untuk turut menulis seperti mereka yang hebat. Bukan kerana mahu menjadi hebat n mantap, tetapi sekadar mahu mencabar zon selesa diri sendiri.

Takut sebenarnya untuk punya nonyimtiyaz.blogspot.com ni. Takut tidak pandai menulis seperti mereka. Takut idea ditertawakan. Takut tiada masa untuk update n membuat percambahan fikroh. Takut dikritik teruk lantas menangis. Tambahan, ana memang buta IT. Takut blog x cantik. Susah laa.

Tapi, sampai bila perasaan takut ini harus dibiarkan sehingga memakan diri?

Tolonglah noni..CABAR ZON SELESA nt!

Sahabat2 disekeliling sentiasa bertanya. Bila lagi mahu menulis dalam blog? Hm. InsyaAllah. Itu jawapan seorang muslimah yang yakin dengan KEIZINAN Rabbul Jalil. Tapi hari ini, blog ana telah selamat direkacipta. Allahumma lakal hamdu, walakal musytaka wa bikal musta’aan. Terima kasih where, terbaiklah! N terima kasih pada yang menyokong n mencabar.

Justeru, sahabat2 pembaca..

Apa jua ‘juadah’ yang ana hidangkan dalam medium ini, mohon ditatap n ditegur. Doa ana, usaha ini dinilai sebagai ibadah yang akan memberatkan timbangan amalan baik ana di akhirat kelak. Juga, medium ini berjaya dimanfaatkan sebagai medan dakwah. Medan thaqofah. Medan tarbiah juga siyasah. Ameen.

Harapan besar ana, segala2nya dipandu arah dengan kasih sayang-Nya. Harapan yang penuh impian. Capai n gapai syurga ganjaran termahal yang dijanjikan.

Selamat datang. Selamat membaca. Selamat berfikir. Ziarah antum ana alukan dengan pembawaan 1001 pandangan berbeza segi.

Terima kasih kerana menemani ana mencari dewasa!

Rubba lailin zhofirtu bilbadri # Wa nujumussama’iee lam tadri

Hafizollah lailana wa ra’a

Ayya syamlu minal hawa jama’a

Ghofillad dahru war raqiibu ma’a

~ LISANUDDIN AL-KHATIB ~